svy123 - 2007-01-12 10:10:47 |
Chodziłem za tym już od dawna i wreszcie wczoraj się udało :mrgreen: Spotkałem całkiem przypadkowo w Lochu autora tego wyśmienitego przepisu (Pinki) i oto go przedstawiam :cool: Wymagania: chęci, ok.30 min roboty, ok.2 tyg oczekiwania i ok. 12zł funduszu Składniki: 1) 5 litrowa H2O wraz z butelka (butelka najważniejsza) 2) 1kg ryżu 3) 1kg cukru 4) kostka drożdży 5) rodzynki lub jakieś inne owoce np. suszone morele Wykonanie: Odlewamy do garnka 2l wody z butli i mieszamy je z 1kg cukru. Mieszać należy na gazie :D cały czas podgrzewając ale nie gotując (pozwala nam to w pełni rozpuścić cukier). Po tym jak cukier mamy już rozpuszczony odstawiamy do PEŁNEGO (to WAŻNE) ostygnięcia. Odlewamy resztę wody z butli do jakiegoś naczynia i wsypujemy do niej wcześniej WYMYTY (pod bieżącą wodą) ryż. Wymycie ryżu pozwoli nam uniknąć zmętnienia wody i da krystaliczny kolor winka :D Ja do wsypywania zmoczonego kilograma ryżu do butli użyłem łyżeczki...wbrew wszystkiemu idzie to wtedy BARDZO sprawnie. Odlewamy niewielką część wody z naczynia (ok. 2 szklanki) i rozpuszczamy w niej 1/4 kostki drożdży (należy to zrobić jak najdokładniej) Jeżeli woda z cukrem już nam ostygła (WAŻNE żeby nie czuć było ciepła bo inaczej ZABIJEMY :D drożdże) dolewamy ją do ryżu który znajduje się już w naszej butli. Dodajemy rozpuszczone drożdże i owoce (rodzynki, morele itp). Resztę uzupełniamy wodą (musi zostać tak ok. 1-1.5cm wolnej przestrzenie od gwintu). Zakręcamy zakrętką i mieszamy (ale tak żeby owoce nie wymieszały się z ryżem). Po wymieszaniu nakłuwamy (np. gwoździem) zakrętkę bytelki mniej więcej na jej środku. Średnica nakłucia to min. 1mm ale bez przesady :D (3mm to by było chyba już za dużo). Tak przygotowany wywar odstawiamy do ciemnego miejsca (ja znalazłem takie w szafce w kuchni po uprzednim wywaleniu garnków) na około 2 tyg :D Po upływie tego czasu odlewamy powstałe winko do butelek (wyjdzie ok. 4l) i możemy się zająć produkcją na nowo :D lud degustacją nowo powstałego. WAŻNE jest żeby co jakiś czas (np. codziennie rano) przecierać korek (dziurkę) bo lubi się zatkać, oraz żeby butla nie stała np. w szafce z ubraniami bo wydzielający się dwutlenek węgla lubi pozostawić na ubraniach plamy z cukru. Aha....i jeszcze jedno. Winko wyjdzie o smaku "wytrawnego" więc jak ktoś woli słodkie to na samym końcu (przed rozlaniem do butelek) można wymieszać je z karmelem (proporcje wedle gustu). PS. U mnie butla stoi dopiero 2 dzień ale efekty było widać już po godzinach od odstawienia do szafki :D :D :D
|
Bart - 2007-01-13 14:34:09 |
;]
|
MisiekS - 2007-01-18 21:51:08 |
Jak tam winiacz kiedy testing? :&
|
svy123 - 2007-01-19 09:51:46 |
testing po kolosie u Drozda :D --> tak wypada 2 tyg :D
|
MisiekS - 2007-01-20 19:35:29 |
Moj winiacz wystartował za 2 tyg bedzie RDY :)
Mam takie pytanko dlaczego ma stac w ciemnosci? : ] i czy chodzi tylko i promienie sloneczne? :
|